Oude telefoon inleveren
Je kent het wel, de nieuwste telefoon is op de markt en natuurlijk moet je het hebben. Maar daarvoor moet je eerst je ‘oude’ telefoon kwijt kunnen. Wat veel mensen dus doen is het verkopen. Maar verkopen lukt niet altijd en als het een ietswat ouder model is dan willen kopers natuurlijk niet zoveel eraan uitgeven.
Wij leggen je uit wat je kunt doen met je oude telefoon.
Voordelen
+ Binnen 2 minuten
+ Ook Tablets
Nadelen
- Geen complete inboedel
Voordelen
+ Gespecialiseerd in smartphones
+ Ook laptops
Nadelen
- (nog) geen nadelen
Voordelen
+ Specialist
+ Voordelig
+ Meerdere opties
Nadelen
- Duits bedrijf
Meer informatie
Het inleveren van een oude telefoon heeft als voordeel dat men met dezelfde onderdelen weer een nieuwe telefoon kan maken. Het inleveren van je telefoon kan op meerdere punten dan je denkt. Kleine apparaten zoals je telefoon, maar ook tablets kun je vaak inleveren bij een supermarkt of een electronicazaak. Dat kan gratis zonder dat je een ander product moet aanschaffen. Je kunt je telefoon ook inleveren voor een goed doel.
Er zijn ook speciale organisaties die jou helpen om een goed doel te vinden voor je oude telefoon. Online kun je zelf een goed doel opzoeken en kijken of er in je buurt een inzamelpunt is. Probeer zo lang mogelijk je telefoon of ander apparatuur te gebruiken, dit is namelijk ook goed voor het milie. Is het echt kapot en kun je het niet meer gebruiken gooi het dan niet in de prullenbak. Daarmee gaan de schaarse grondstoffen waaruit je apparaten bestaan verloren.
Repareren of weggeven
Een kapot elektronisch apparaat repareren is over het algemeen milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Zelf je telefoon repareren kost meestal ook goedkoop. Onderdelen van een telefoon kun je vaak kopen bij electronicazaken, mar ook gewoon online. Een professionele reparateur inschakelen is meestal een dure optie.
Gebruik je je oude telefoon echt niet meer, dan kun je het ook weggeven. Misschien aan een jongere broer of zus of een van je vrienden. Dat spaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat en voorkomt afval. Bovendien kun je er iemand anders blij mee maken. Er zijn ook organisaties of andere goede doelen die blij zijn met oude telefoons. Er zijn namelijk verschillende manieren waarbij oude telefoons worden verzameld. Je kunt ze gooien in speciale inzameltonnen in de winkel. De goede doelen werken samen met bedrijven die de telefoons controleren, repareren en doorverkopen of laten recyclen. Werkt je apparaat nog goed, dan wordt je mobiel dan weer gebruikt. Is je apparaat kapot en kan het niet meer gerepareerd worden, dan zal het gerecycled worden. De goede doelen ontvangen dan een deel van de opbrengst.
Inleveren van oude telefoon
Elektronische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te geven kunnen ze milieuvriendelijke verwerkt worden. De grondstoffen worden dan teruggewonnen. Alle apparaten die op stroom of batterijen werken, dus ook kleine apparaten die in de afvalcontainer passen, kun je daarom het best apart inleveren. Dat is gratis. Vergeet niet je batterijen te verwijderen uit je oude telefoon. Die moet je namelijk plaatsen bij chemisch afval of gewoon apart inleveren. Elke winkel die batterijen of producten met batterijen verkoopt neemt ook oude batterijen aan. In veel winkels staat hiervoor dan ook een inzamelton. Verzamel oude batterijen op een vaste plek. Dat voorkomt dat ze gaan rondslingeren en per ongeluk bij het restafval komen. Lever ze in voordat er roestplekjes verschijnen.
Maar hoe of waar kun je je oude telefoon inleveren dan? Bij de winkel waar je een nieuwe telefoon gaat aanschaffen kun je je oude telefoon inleveren. Sommige winkels hebben ook special inzamelpunten die je kunt inleveren. Deze gelden over het algemeen voor kleine apparaten zoals telefoons, tablets of computermuizen. Ook kun je ze gratis inleveren bij electronicazaken, dat heet een oud-voor-niets regeling. Als je een oude telefoon inlevert geven sommige zaken er wat geld voor teru of krijg je korting als je een nieuwe telefoon aanschaft. Hoeveel je voor je gebruikte telefoon ontvangt is afhankelijk van de staat waarin het product verkeert.