In de tijd vóór tabletcomputers moest de gemiddelde persoon een lompe laptop met zich meedragen. Tegenwoordig kunnen we onze favoriete Netflix-programma’s bekijken, naar hartenlust gamen en urenlang op Facebook surfen, en dat allemaal terwijl we onderweg zijn.

Tablets zijn niet alleen betaalbaar, ze zijn ook gemakkelijk in het gebruik en iedereen kan ermee aan de slag – van baby’s tot huisdieren tot opa en oma.

Maar wat ze zo populair maakt, maakt ze ook kwetsbaar – vooral als kleine handjes in handen krijgen. Dus als je eenmaal een tablet hebt gekocht, is het goed om erover na te denken om deze te verzekeren en wat de andere opties zijn om je tablet zo veilig mogelijk te beschermen.

Koop een hoesje

Doe aan veilig sms’en, koop een tablethoesje dat aan al je behoeften voldoet. Natuurlijk is het verleidelijk om je tablet onbeschermd achter te laten, maar er zijn zoveel dingen waar je geen rekening mee kunt houden als het gaat om dingen laten vallen.

De kans is groot dat je je eigen telefoon hebt laten vallen, bijvoorbeeld omdat je ergens anders mee bezig was of met je gedachten ergens anders bij was. Hetzelfde geldt voor je tablet. Een hoesje kopen is daarom een standaard aanrader.

Zie het minder als een vervelende uitgave en meer als een kans om jezelf te uiten door middel van welke kleur/textuur/patroon je maar wilt dat je tablet heeft. De toekomst zal je dankbaar zijn dat je voor de extra bescherming hebt gekozen.

Gebruik een schermbeschermer

Net als hoesjes zijn ook screenprotectors een investering waard. Welke soort je het beste kunt nemen, hangt af van het werk en het dagelijks gebruik van je tablet.

Glazen screen protectors bieden de beste bescherming, maar zorgen er ook voor dat de tablet iets minder goed reageert op je aanraking, vooral als het buiten koud is.

Plastic screen protectors bieden meer weerstand tegen krassen, maar laten permanente plastic richels achter op je scherm als er overheen wordt geschraapt.

Tenslotte beschermen vloeibare screen protectors je telefoon alleen tegen lichte krassen, maar het is ontzettend moeilijk te zien wanneer ze opnieuw moeten worden aangebracht.

Wat voor verzekering heb je nodig voor je laptop of tablet?

tablet verzekerenAls je geluk hebt, zijn je laptop en andere elektronische apparaten gedekt door je huurders- of huiseigenaarsverzekering. Dit betekent meestal dat je apparaten zijn gedekt tegen diefstal, brand en beschadiging. Dit dekt echter waarschijnlijk niet tegen onopzettelijke schade of diefstal buiten huis. Bovendien, als jemeerdere claims indient binnen een bepaalde tijd, is het mogelijk dat je maandelijkse premie omhoog zal gaan. Bovendien krijg je bij deze verzekeringen mogelijk alleen de marktwaarde van je apparaat vergoed op het moment dat het werd gestolen, wat mogelijk niet genoeg is om een nieuw apparaat te kopen.

Daarom kan het een goed idee zijn om een aparte verzekering voor je apparaat af te sluiten. Als je jouw elektronica verzekert, hoef je geen schadeclaim in te dienen bij je huurders- of huiseigenarenverzekering en ben je beschermd tegen onopzettelijke schade zoals gebarsten schermen. Deze verzekeringen hoeven ook niet door te zijn, en kosten meestal al zo rond de €5 per maand. Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal, inbraak, vandalisme, ongelukken en schade door vloeistoffen.

Hoeveel kost een laptopverzekering gewoonlijk?

Zoals hierboven vermeld, kan een laptopverzekering worden gebundeld in andere standaardverzekeringspakketten, afhankelijk van je polis. Wanneer je echter een verzekering kiest die specifiek je tablet dekt, variëren de prijzen naargelang de omvang van de dekking. Het hangt ook af van de leeftijd en het model van je tablet en of je meerdere elektronische gadgets onder één polis wilt dekken.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de relatieve kosten van het verzekeringspakket ten opzichte van de prijs van het apparaat dat je wilt verzekeren. Als je bijvoorbeeld €50 per jaar betaalt om een tablet van €100 te verzekeren, klopt de rekensom niet. Aangezien de meeste verzekeringen vereisen dat je een minimum eigen risico betaalt naast de maandelijkse of jaarlijkse verzekeringsbijdragen, zou je in dit geval uiteindelijk meer aan verzekering betalen dan de totale kosten van het apparaat.

Bij een tabletverzekering ligt dat echter anders. Aangezien laptops over het algemeen vrij duur zijn, komt het op lange termijn zeker goed uit als je bijvoorbeeld €75 per jaar betaalt om een laptop van €1000 te verzekeren. Ook hier moet rekening worden gehouden met de leeftijd en het model van je tablet. Als je een zeer oude, goedkope tablet verzekert, kan het de moeite lonen om de jaarlijkse verzekeringskosten af te wegen tegen de kosten van vervanging in geval van een ongeluk.

5/5 - (1 stemmen)